Vinkkejä, kuinka valokuvaamalla voi vaikuttaa asioihin

Kuten ensimmäisellä sivullamme jo ehdittiinkin todeta, niin valokuvaamalla on mahdollista saada aikaan paljon hyvää. Hyvän ja puhuttelevan valokuvan avulla on mahdollista esimerkiksi nostaa esiin maailman epäkohtia. Hyvä valokuva puhuttelee ja herättää keskustelua eikä sanonta ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” olekaan aivan tuulesta temmattu. Kuvalla on mahdollista kertoa tarina – ilmaista tunteita ja pureutua syvälle asioiden ytimeen. Millaisissa tilanteissa valokuvauksesta voi olla hyötyä? Miten tavallinen alan harrastaja voi auttaa ottamiensa kuvien kautta? Seuraavaan kappaleeseen on koottu muutamia vinkkejä, mutta kuvien käyttämisen mahdollisuudet hyvän tekemiseen ovat lähes rajattomat. Kannattaakin miettiä, mikä on itselle tärkeintä ja pohtia omaa lähestymistapaa tältä pohjalta. Nappaa parhaat vinkit talteen ja ilahduta muita omien taitojesi avulla.

Vinkkejä

Tähän kappaleeseen on koottu luettelomaisesti vinkkejä, joiden avulla valokuvaaja voi saada aikaan hyvää. Toivottavasti vinkit antavat inspiraatiota hyväntekeväisyydestä kiinnostuneille valokuvaajille tai alan harrastajille. Valokuvaaja tai alan harrastaja voi auttaa vaikkapa eläinsuojelualalla. Eräs oivallinen esimerkki tällaisesta hyväntekeväisyystyöstä on suomalainen valokuva-alan harrastaja, joka ottaa kuvia löytöeläintalon kissoista pyrkien tuomaan esiin näiden upeiden eläinten syvimmän olemuksen ja luonteen. Hyvien ja puhuttelevien kuvien avulla on tavoitteena löytää löytöeläintalon kissoille uudet kodit. Ehkäpä jopa joku kissarakas rotukissan hankintaa harkitseva onkin päätynyt lopulta hankkimaan löytöeläintalon asukkaan nähtyään kuvien avulla, kuinka persoonallisia ja upeita yksilöitä löytöeläintalosta on mahdollista löytää. Jälleen voidaan sanoa, että hyvä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja että hyvä kuva voi saada aikaan positiivisia asioita.

Hyvä valokuvaaja voi auttaa pienen yhdistyksen kotisivujen saattamisessa ajan tasalle – erityisesti jos hän osaa kuvaamisen lisäksi myös sivujen päivittämisessä tarvittavia taitoja. Laadukkaat kuvat luovat sivuille aivan uudenlaisen ilmeen ja voivat saada ihmiset kiinnostumaan yhdistyksen toiminnasta. Esimerkiksi eläinsuojeluyhdistykset toimivat usein pienin varoin ja saattaisivat olla ilahtuneita tällaisesta avusta.

Kauniita valokuvia voi myydä hyväntekeväisyystarkoituksia varten. Esimerkiksi suomalaiset matkabloggarit myivät matkoiltaan ottamiaan kuvia ja lahjoittivat näin saadut varat kehitysmaiden tyttöjen koulunkäynnin tukemiseen. Näin he osaltaan antoivat jotakin takaisin niille upeille kohdemaille, joissa olivat päässeet käymään ja joiden vieraanvaraisuudesta he olivat päässeet nauttimaan. Tämä jos mikä on osoitus pyrkimyksestä eettiseen matkailuun ja tämä jos mikä on osoitus siitä, kuinka kuvien avulla voidaan tehdä paljon hyvää!

Kuvien avulla on mahdollista nostaa esiin erilaisia epäkohtia, joita aktiivisen kuvaajan tielle saattaa osua. Hän saattaa esimerkiksi nähdä eläinten kaltoinkohtelua, josta yksi kuva kertoo helposti enemmän kuin tuhat sanaa ja pysäyttää katsojansa yhdellä silmäyksellä. Esimerkiksi oma blogi on oivallinen alusta näiden epäkohtien esiin nostamiseen.

Kuvat voivat ilahduttaa myös yksinäistä vanhusta. Enkä voisit auttaa vanhusta esimerkiksi tallettamalla hänen vanhat valkokuvansa digitaalisessa muodossa tai tulostaa niistä uusia versioita, jotka auttavat kuvia säilymään vielä seuraavillekin sukupolville. Ehkä voit katselle kuvia yhdessä vanhuksen kanssa ja osoittaa näin hänelle olevasi kiinnostunut hänen menneisyydestään ja elämänsä vaiheista. Ehkäpä voisit ottaa hänestä aivan tuoreitakin kuvia, jotka voisit vaikkapa teettää mustavalkoisina, jotta niissä olisi tuttua vanhan ajan tunnelmaa. Vanhus ilahtuisi varmasti myös vaikkapa hänen lapsenlapsistaan otetuista kuvista. Tällaisten kuvien avulla vanhus voisi muistella lasten kanssa viettämäänsä aikaa myös silloin kun lapset eivät ole paikalla. Ehkä tämä auttaisi lieventämään vanhuksen mahdollisesti kokemaa yksinäisyyden tunnetta. Muistisairaalle vanhukselle valokuvien katselemisesta voi olla aivan konkreettista hyötyä oman elämänsä tapahtumien hahmottamisessa. Ehkä voisit kuvien avulla kuvittaa vanhuksen elämänvaiheita ja auttaa häntä näin muistamaan oman menneisyytensä sekä nykyisyytensä paremmin.