Hääkuvaus

Hääkuvaus on aivan omanlaisensa tilaisuus. Se vaatii yllättävän paljon valmistautumista ja myös varsinaisen kuvaustilanteen jälkeen se vaatii yllättävän paljon työskentelyä esimerkiksi kuvien käsittelyn parissa. Häissä tapahtuva varsinainen kuvaustilanne onkin vain pieni osa koko työtapahtumaa, mikä tulisikin aina muistaa pohdittaessa hääkuvauksen hintaa. Moni pitää hääkuvauksen hintaa erittäin kalliina pohtimatta sen tarkemmin sitä, kuinka kauan kuvaajalta kestää luoda laadukkaat hääkuvat. Tämä vaatii yllättävän suuren määrän työtunteja.

Valokuvaajat joutuvat valitettavan usein tilanteisiin, joissa heidän ystävänsä saattavat pyytää heitä kuvaamaan häänsä ilmaiseksi, koska valokuvausta pidetään heidän harrastuksenaan, siitäkin huolimatta, että valokuvaaja olisi alan ammattilainen. Tällainen pyyntö on aika lailla kohtuuton, erityisesti jos ei ole kyse kaikista läheisimmistä ystävistä tai sukulaisista. Monikaan ei välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon työtunteja valokuvaajalta työhön tuhlautuu.

Kunnianhimoinen kuvaaja ei voi vain osallistua häihin ja napsia kuvia vieraista, tapahtumista ja hääparista kaiken lomassa. Hänen tulee keskittyä kuvaamiseen niin, että häneltä jää itse asiassa nauttimatta kauniista päivästä. Häiden kuvaaminen onkin täyttä työtä eikä sitä pitäisi koskaan pyytää ilmaisena palveluksena. Toisaalta hääkuvaus voi olla mukava ja ikimuistoinen häälahja, jos asiasta vain sovitaan hyvissä ajoin etukäteen ja jos tämä on molemmille osapuolille mieleinen ratkaisu. Tällöin on kuitenkin tärkeää, että hääpari osaa arvostaa saamaansa lahjaa eikä aliarvioi sen merkitystä – kuvaaja on joutunut käyttämään kuvien ottamiseen ja muokkaamiseen lukuisan määrän työtunteja eikä hääkuvaus edes ole mitenkään kovin edullista. Kyseessä saattaa jopa olla eräs hääparin kalleimmista lahjoista, vaikka osa saattaakin kuvitella kuvaajan pystyvän ottamaan kuvat tuosta noin vain pienellä vaivalla. Kaiken kattava hääkuvauspaketti voi maksaa helposti yli 1 000 euroa.

Paljonko hääkuvaus maksaa?

Paljonko hääkuvaus sitten maksaa? Hääkuvauksen hinnat vaihtelevat liikkeestä ja paikkakunnasta toiseen. Hintojen kilpailuttaminen siis kannattaa, joskin kannattaa myös muistaa, ettei halvalla välttämättä saa hyvää. Kuten edellä jo todettiinkin, niin kaiken kattava hääkuvauspaketti voi maksaa helposti jopa yli 1 000 euroa. Aivan pienistä summista ei siis puhuta. Kaiken kattavan hääkuvauspaketin valitsevalla hääparilla on yleensä valokuvaaja käytettävissä hääpäivänä aamusta iltaan. Paketti sisältää korkealuokkaisia ja tyylitietoisia kuvia, jotka ovat upeita muistoja. Näistä muistoista on iloa pitkään ja ne ovat suvun puheenaiheita vielä vuosienkin päästä. Yleensä hääkuvauspaketti sisältää valokuvaajan kanssa käytävän suunnittelupalaverin sekä häissä kuvattujen kuvien nettigallerian.

Jos hääpari haluaa laajan kuvauspaketin häistään, muttei kuitenkaan valokuvaajaa hääpaikalle aamusta iltaan, niin hieman edullisempiakin hääkuvauspaketteja on toki tarjolla. Tällainen laaja hääkuvauspaketti pitää sisällään tavallisesti hääpotretin lisäksi kuvia vihkimisestä sekä kattavan määrän kuvia hääjuhlasta. Juhlissa valokuvaaja on yleensä paikalla siihen asti, kunnes bändin toinen setti alkaa. Tällöin kuvaaja saa tavallisesti ikuistettua myös häiden ohjelmanumerot neidon ryöstöineen ja muine visailuineen. Kuvaaja ikuistaa myös juhlapaikan koristeet, vieraat heidän saapuessaan juhlapaikalle, hääparin saapumisen juhlapaikalle, juhlapaikan onnittelujonon sekä maljojen kohottamisen. Tällaisen laajan hääkuvauspaketin hinta pyörii tavallisesti 800-900 euron tietämissä.

Pelkän hääpotretin, vihkimisen sekä juhlien kuvaamisen häätanssiin asti voi löytää vielä edellistäkin edullisempaan hintaan. Tällaisen hääkuvauspaketin voi löytää asiantuntevasta valokuvausliikkeestä alle 800 euron hintaan. Kannattaa kysellä valokuvausliikkeestä myös muita hääkuvauspakettivaihtoehtoja, koska edullisimmat paketit liikkuvat noin 200 euron hintaluokassa. Monet valokuvausliikkeet tarjoavat myös erilaisia lisäpalveluja, kuten suunnittelutapaamisen valokuvaajan kanssa, nettigallerian sekä kuvien toimittamisen data-DVD:lla. Näiden mahdollisten lisäpalveluiden hintoja kannattaa kysyä suoraan valokuvausliikkeestä. Kannattaa myös selvittää, kuinka ja millaisella aikataululla liike toimittaa valmiit kuvat asiakkaalle. Kuvat saatetaan toimittaa esimerkiksi netistä ladattavina versioina. Ne voidaan toimittaa myös digikuvina. Kannattaa myös sopia mahdollisista mustavalkoisista kuvista erikseen.